Η χημεία… των πυροτεχνημάτων

5 Φεβρουαρίου 201823:16

Πόσες φορές, καθίσαμε και θαυμάσαμε στον ουρανό τα εντυπωσιακά χρωματιστά πυροτεχνήματα, σε κάποια εκδήλωση; Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η σύνθεση των πυροτεχνημάτων αλλά και πως δημιουργούνται τα χρώματα τα οποία εμείς βλέπουμε στον ουρανό;

Η απάντηση είναι ίσως πιο απλή από όσο πιστεύουμε… Πίσω από τα πυροτεχνήματα υπάρχει… χημεία. Τα συστατικά τα οποία κάνουν τα πυροτεχνήματα μοναδικά σίγουρα τα γνωρίζουν πολλοί λίγοι. Παρακάτω θα δούμε τα στοιχεία που περιέχονται στα πυροτεχνήματα και τα κάνουν απλά μοναδικά…!

Άνθρακας: Ο άνθρακας είναι από τα βασικά συστατικά της πυρίτιδας η οποία χρησιμοποιείται ως προωθητικό στα πυροτεχνήματα.

Ασβέστιο: Τα άλατα του ασβεστίου δημιουργούν πορτοκαλί πυροτεχνήματα.

Αλουμίνιο: Το αλουμίνιο δημιουργεί ασημένιες και λευκές φλόγες. Είναι ένα κοινό συστατικό των βεγγαλικών.

Βάριο: Το βάριο χρησιμοποιείται για να δημιουργήσουμε πράσινα χρώματα στα πυροτεχνήματα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σταθεροποίηση άλλων πτητικών στοιχείων.

Θείο: Το θείο είναι ένα από τα συστατικά της μαύρης πυρίτιδας. Βρίσκεται στο προωθητικό ενός πυροτεχνήματος.

Κάλιο: Βοηθά στην οξείδωση των μιγμάτων στα πυροτεχνήματα. Νιτρικό κάλιο, χλωρικό κάλιο και υπερχλωρικό κάλιο, όλα είναι σημαντικά οξειδωτικά.

Λίθιο: Το λίθιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται για να προσδώσει κόκκινο χρώμα στα πυροτεχνήματα. Το ανθρακικό λίθιο, συγκεκριμένα, είναι μια κοινή χρωστική.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο καίγεται με ένα πολύ φωτεινό λευκό, γι' αυτό χρησιμοποιείται για να προσθέσει λευκούς σπινθήρες ή για να βελτιώσει τη συνολική λάμψη του πυροτεχνήματος.

Νάτριο: Προσδίδει μία χρυσοκίτρινη απόχρωση στα πυροτεχνήματα.

Οξυγόνο: Τα πυροτεχνήματα περιέχουν οξειδωτικά, τα οποία είναι ουσίες που παράγουν οξυγόνο, προκειμένου να λάβει χώρα η καύση. Τα οξειδωτικά είναι συνήθως νιτρικά, χλωρικά ή υπερχλωρικά.

Σίδηρος: Χρησιμοποιείται για την παραγωγή σπινθήρων. Η θερμότητα του μετάλλου καθορίζει το χρώμα των σπινθήρων.

Στρόντιο: Τα άλατα του στροντίου προσδίδουν ένα κόκκινο χρώμα στα πυροτεχνήματα. Οι ενώσεις του στροντίου είναι επίσης σημαντικές για τη σταθεροποίηση των μιγμάτων του πυροτεχνήματος.

Τιτάνιο: Μπορεί να καεί σε μορφή σκόνης ή ψηγμάτων για την παραγωγή αργυρόχρωμων σπινθήρων.

Χαλκός: Από τις ενώσεις του χαλκού προκύπτουν γαλάζιες αποχρώσεις.

Χλώριο: Το χλώριο είναι ένα σημαντικό συστατικό πολλών οξειδωτικών στα πυροτεχνήματα. Αρκετά από τα μεταλλικά άλατα που παράγουν χρώματα, περιέχουν χλώριο.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει εφέ καπνού στα πυροτεχνήματα.

 

Πηγή: https://www.afireworks.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]