Βιβλιοπαρουσίαση: «Ο Καλυβοδάσκαλος» του Θεόδωρου Μ. Γιαννακού στις Σέρρες

29 Νοεμβρίου 201619:18

Το Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας , η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών «Ο Κατσαντώνης» και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας «Οι Σταυραετοί»
παρουσιάζουν το βιβλίο του Θεόδωρου Μ. Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος» την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας “ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ”, στις Σέρρες

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
paroysiash-serres

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
-Γεώργιος Κοντόπουλος, Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Ν. Σερρών.
-Δημήτριος Μπαλάσκας, Εκπαιδευτικός,
-Θεόδωρος Μ. Γιαννακός, Συγγραφέας του βιβλίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νίκος Καπρινιώτης, Εκπαιδευτικός

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου θα ανακοινωθεί η δωρεά ενός βιβλίου σε κάθε δημοτικό σχολείο του Ν. Σερρών

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Χρόνια και ζαμάνια περιπλανιόνταν στα βουνά και τους κάμπους της πατρίδας μας και των Βαλκανίων οι νομάδες Σαρακατσιαναίοι. Από τον Μοριά ως τον Αίνο και τη Μικρασία. Χαρά τους ήταν τα βουνά. Κι αυτά τους καρτερούσαν. Ίσκιωναν τα βουνά, μέρευαν. Ολάκερη Ρωμιοσύνη ζούσε κι ανάσαινε ψηλά στα κορφοβούνια.
Αυτόν τον κόσμο τον παλιό ζωντανεύει μέσα στις σελίδες του βιβλίου του « Ο Καλυβοδάσκαλος » ο Θόδωρος Γιαννακός. Κόσμο αφκιασίδωτο. Κόσμο που έκρυβε στα φυλλοκάρδια του αρχοντιά και Ελλάδα˙ τον πανάρχαιο ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος πάντα θωράκιζε την ελληνικότητα απέναντι στην αλλοτρίωση και τη φθορά.
Ο συγγραφέας, για να μας πει αυτά που θέλει, χρησιμοποιεί ως όχημα το δασκαλοκάλυβο, το «Κρυφό Σχο¬λειό» των βουνών. Ίσως το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στον τόπο μας.
Οι καλυβοδάσκαλοι, με τις μικρές τους δυνάμεις, ήταν η χαραμάδα μέσα από την οποία περνούσε, σαν αύρα, η ανάσα του έξω κόσμου και μπόλιαζε την πρωτόγονη γνώση αυτών των απλών και περήφανων ορεσίβιων Ελλήνων.

Βιογραφικό Σημείωμα Θεόδωρου Γιαννακού
O Θεόδωρος Γιαννακός γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1958 στο Ζαγοροχώρι των Ιωαννίνων Ανθρακίτη, γενέτειρα του μεγάλου Διδάσκαλου του Γένους – περίφημου μαθηματικού- Μεθόδιου Ανθρακίτη.
Εργάζεται στην πόλη του Κιλκίς ως εκπαιδευτικός. Η σύζυγός του είναι δασκάλα και η κόρη του φιλόλογος.
Βίωσε την ποιμενική ζωή των προγόνων του νομάδων Σαρακατσιαναίων μέχρι την πρώτη του εφηβεία. Τραχιά ζωή που, μέσα στη σκληράδα της, έκρυβε μοναδικές πινελιές ομορφιάς.

Άλλα έργα του:
Σαρακατσιάνικη λαλιά
Τα Φέγινα πουλιά

Επικοινωνία-Πληροφορίες:
Πάνος Βαγγέλης, Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών 6981 402441
Λώλος Γιάννης, Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας, 6948 755009
Γιαννακός Θεόδωρος, Συγγραφέας του βιβλίου, 6979 316841

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]