Ημερίδα με θέμα η χρήση των κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο

19 Μαρτίου 201722:32

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με την ενθουσιώδη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 04 Μαρτίου 2017 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, η ημερίδα με θέμα τη χρήση των κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας νομού Σερρών.

Ο επιμορφωτής κ. Ν. Δαλαμπύρας, καταξιωμένος εκδότης και δημιουργός στον χώρο των κόμικς, ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα, αναφορικά με την εξέλιξη των τρόπων αφήγησης και απεικόνισης, και τον συνδυασμό λόγου και εικόνας. Η 9η τέχνη συνίσταται σε «εσκεμμένη αφήγηση με αλληλουχία εικόνων», συνδυάζοντας τη συγγραφή σεναρίου με τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική (απεικόνιση χώρων-αντικειμένων) και τη ζωγραφική. Ευρέως γνωστοί όροι, όπως «κίτρινος τύπος», «tabloids», «Pulitzer», «πνευματικά δικαιώματα» και «merchandising» επεξηγήθηκαν και συνδέθηκαν με την ιστορία του μέσου. Επίσης έγινε αναφορά στα είδη και στις σχολές των κόμικς, στα εργαλεία δημιουργίας κόμικς αλλά και στα βήματα που ακολουθούνται μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν υλικό που έχει παραχθεί από μαθητές κάθε ηλικιακής κατηγορίας, από το νηπιαγωγείο ως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και να συζητήσουν το σχεδιασμό δραστηριοτήτων με στόχο την εισαγωγή του μέσου στη μαθησιακή διαδικασία. Τέλος παρουσιάστηκαν απλοί τρόποι αποτύπωσης των ανθρώπινων εκφράσεων και συναισθημάτων και απόδοσης λόγου, ήχου και τοπίων ώστε να γίνει κατανοητό πως τα κόμικς είναι ένα εργαλείο προσβάσιμο σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και καλλιτεχνικής προδιάθεσης.

Για ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις της Ένωσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστολόγιο http://englishteachersinserres.blogspot.gr/

Αρθρογράφος

mm
Φανή Ασπογαλή
Η Φανή είναι Αρχισυντάκτης του SerresPress.gr με 20 χρόνια εμπειρίας στα ΜΜΕ των Σερρών. Ταυτόχρονα είναι και συνεργάτης του Ena Channel.