Νέος μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ο Στέφανος Τόλιος

6 Οκτωβρίου 201721:56

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (με 42 ψήφους) τον αρχιμανδρίτη Στέφανο Τόλιο, πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Με κωδωνοκρουσίες σε όλους τους ιερούς ναούς, υποδέχθηκε η Καβάλα τη νέα εκλογή του, στη θέση του μακαριστού ποιμενάρχη Προκόπιου.

Η χειροτονία του εψηφισμένου μητροπολίτη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή το πρωί, στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παρουσία πλήθους ιεραρχών από τη βόρεια Ελλάδα.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στο συγχαρητήριο μήνυμά της εκφράζει τη χαρά και την ικανοποίηση των κατοίκων της πόλης για την εκλογή του νέου ποιμενάρχη. 

Του εύχεται να έχει δύναμη και υγεία για να συνεχίσει το πνευματικό και κοινωνικό έργο του αείμνηστου προκατόχου του, μακαριστού μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιου.

Ποιος είναι ο δεσπότης

Ο ψηφισμένος μητροπολίτης Στέφανος Τόλιος γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας το 1960. Έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Το 1984 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και στις 15-2-1984 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Χρυσοφάκη.

Υπηρέτησε ως διάκονος στους Ι.Ν. Παναγίας της Δεξιάς και του πολιούχου Αγίου Δημητρίου αναλαβών συγχρόνως και τη γραμματεία της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επί δεκαετία υπηρέτησε και ως ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης. 

Στις 27-12-1984 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μακαριστό μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Χρυσοφάκη λαβών το οφφίκιον του αρχιμανδρίτου και τοποθετήθηκε ως ιερατικός προϊστάμενος και πρόεδρος των εκκλησιαστικών επιτροπών του ιερού βυζαντινού ναού των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης.

Το έτος 1994 μετατέθηκε και ορίσθηκε προεδρεύων των επιτροπών του ιερού προσκυνηματικού και καθεδρικού ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης. Επίσης, από το 1989 ορίσθηκε υπεύθυνος εφημέριος των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Κατά την ιερατική του διακονία, ο ίδιος ανέπτυξε αξιόλογο πνευματικό, κηρυκτικό και ποιμαντικό έργο. 

Ομιλεί την αγγλική και γαλλική γλώσσα, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Με την ευλογία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, συνέχισε να υπηρετεί ως γενικός γραμματεύς της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, θέση την οποίαν κατείχε από το 1984 και στις 10-6-2010 με την ευλογία του οικείου επισκόπου και μητροπολίτη του Ανθίμου ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωτοσυγκέλου αυτής.

real.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]