Κρεατόπιτα αποκριάτικη – Παραδοσιακή πίτα της Ηπείρου

11 Φεβρουαρίου 201810:50

Παραδοσιακή πίτα της Ηπείρου για το αποκριάτικο τραπέζι και όχι μόνο.

Από τη Γεωργία Κοφινά

1 ώρα και 30 λεπτά  ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

 Υλικά για 20-25 κομμάτια: 

500γρ. φύλλο για πίτες 
1½ κιλό κιμά αρνίσιο 
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 φλιτζάνια γιαούρτι στραγγιστό 
4 αβγά χτυπημένα 
1/3 φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό 
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι 
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)

 
 
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb

Βάζετε τον κιμά στην κατσαρόλα και τον ανακατεύετε συνεχώς πάνω στη φωτιά για να μη σβολιάσει και να πιει τα υγρά του.

Προσθέτετε το λάδι, το κρεμμύδι και το σοτάρετε μαζί με τον κιμά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. 
Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε τον κιμά να ψηθεί για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτετε λίγο νερό αν χρειαστεί. 

Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τα αβγά, το γιαούρτι ανακατεμένο με το σιμιγδάλι, το μαϊντανό και τα μπαχαρικά. 

Στρώνετε σε μεγάλο ταψί τα μισά φύλλα, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με βούτυρο. Απλώνετε τη γέμιση πάνω στα φύλλα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα αλείψετε με βούτυρο. 
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]