Αμπελοφυλλόρυζο

23 Μαΐου 201820:37

Εύκολο / Προετοιμασία: περίπου 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 35΄  

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 350 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα ή 500 γρ. αμπελόφυλλα από βάζο, ζεματισμένα και στραγγισμένα
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • το λευκό και τρυφερό μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • χυμός από 1 λεμόνι (ή και παραπάνω, αν μας αρέσουν τα λεμονάτα)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Παίρνουμε τα καλά στραγγισμένα αμπελόφυλλα και τα χοντροκόβουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα και το ρύζι, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά. Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε 200 ml νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το αμπελοφυλλόρυζο να σιγομαγειρευτεί για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και το αμπελόφυλλο, και το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το δυόσμο και το μαϊντανό, και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Ενα αρωματικό βαρελάτο Sauvignon Βlanc.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]